Trektocht langs de König von Südtirol, 12 t/m 19 augustus 2006

dag 2-2In juni 2006 heb ik mijn eerste digitale spiegelreflex camera gekocht. Twee maanden later ging de camera mee tijdens twee minitreks door het meest vergletsjerde berggebied van de Italiaanse Alpen. Bij reisorganisatie SNP had ik een groepsreis geboekt onderlangs de hoge noordwand van de Ortler. Deze vakantie had ik gepland om mijn lijf te testen voor een veel zwaardere trekking later dat jaar in Nepal.

De nachttrein bracht ons vanuit Arnhem naar Bolzano. Hierna was het nog twee uur per bus door het brede Vintschgau en het nauwe zijdal van Martell. Halverwege dit Martelltal zijn we uitgestapt. In een restaurant hebben we lekker gegeten en konden we ons omkleden. Hierna was het 800m klimmen naar de Zufallhütte. Dit leverde schitterende vergezichten op over het dal. Op de eerste wandeldag troffen we ook flinke laaghangende wolken. Met de zon die er tussendoor scheen ontstond een haast mystieke sfeer.

dag 2-1

Dat het weer nog meer in petto had, zouden we later in de week ontdekken. Tijdens de eerste minitrekking vanuit de Zufallhut klommen we over puinhellingen naar de bijna 3000 meter hoge pas Sällentjoch. Hoewel we midden in de zomer zaten, was de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. Wolken hingen laag en ’s nachts was er sneeuw uit gevallen. De omgeving deed hierdoor bijna winters aan.

dag 4-1

dag 4-2

dag 5-1In het diepe val di Rabbi zijn we vervolgens afgedaald en hebben we overnacht in Rifugio Silvio Dorigoni. Hoog over de flanken van het val di Rabbi hebben we onze rondtocht om het massief van de Eggenspitze de dag erna vervolgd. Ook tijdens deze dagtocht liepen we langs uitgestrekte puinhellingen onder een witte deken. Na de passage van een pas zijn we verder geklommen naar een hooggelegen stuwmeer met hiernaast de HöchsterHütte. Ook in deze hut zijn we één nacht gebleven. Bij het ontwaken regende het behoorlijk hard, zoals dat in de bergen voor kan komen. De paden waren net riviertjes en de ondergrond was veranderd in een modderstroom. Al schuifelend en soms vallend zijn we afgedaald tot in het Martelltal. Bij restaurant Waldheim zouden we toch al een pauze houden, die werd door inkorting van de dag wandeling wat langer. We konden onze kleding een beetje drogen, warm worden en wat tot ons nemen. Foto’s heb ik die dag nauwelijks gemaakt. In het dal hebben we een deel van de route per minibus kunnen maken, zodat we alleen nog maar een korte klim hadden terug naar de Zufallhut. Aan het eind van de dag klaarde het weer gelukkig op.

dag 7-1

dag 9-1

dag 8-1

De tweede trekking leidde ons door het Madritschtal naar het hoge Madritschjoch (3123 m). Over de morenen van de Suldenferner gletsjer liepen we verder omhoog naar de prachtig gelegen Hintergrathütte. Het uitzicht op de verschillende bergtoppen was fenomenaal. De Königspitze (Gran Zebrù) en Ortler waren bijna aan te raken, zo dichtbij. Onderlangs de steile noordwand van de Ortler voerde een prachtig pad ons hoog boven de vallei van Sulden langs de volgende ochtend. We zijn afgedaald tot in het zonnige dal. Op onze een na laatste dag hadden we wat tijd voor onszelf. Aan het eind van de middag hebben we de steile klim naar de Tabarettahütte gemaakt. De laatste ochtend keken we bijna over de wolken uit. Er was zelfs een regenboog zichtbaar. Na een klim naar de Payergrat en een korte stop in de gelijknamige hut volgde nog een lange afdaling naar Trafoi. Hier hebben we een uitgebreide lunch genuttigd, waarna de terugreis kon beginnen.

dag 7-2

 

4 reacties op “Trektocht langs de König von Südtirol, 12 t/m 19 augustus 2006”

 1. frank schreef:

  Ik krijg zin in een actieve vakantie kijkend naar de foto’s dit lezend. (;-). Je weet er altijd in te slagen iets van jouw zelf in een foto te leggen. Bijzonder.

  1. Iris Waanders schreef:

   Dank voor je mooie compliment 🙂

 2. hanneke mora schreef:

  De ongenaakbaarheid van het landschap doet je huiveren,staat niet of nauwelijks toe dat je er doorheen trekt.
  Maar er is altijd weer hoop als de regenboog zichtbaar wordt.
  Een pluimpje voor jou Iris.

  1. Iris Waanders schreef:

   Dank je Hanneke 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *