Schotland en Noord-Engeland 8 t/m 22 juni 2014, deel 4

19 juni 2014

Wooler ligt tegen het National Park Northumberland aan. Niet ver van ons B&B, in Careyburn Bridge, zijn we gaan wandelen in de Cheviot Hills. De wandeling in dit heuvelgebied bezorgde ons een mooi uitzicht. We konden kijken tot aan de zee. Ik heb landschapsfoto’s gemaakt en enkele macrofoto’s. De macrolens heb ik voornamelijk gebruikt om een bruin zandoogje vast te leggen, een vlinder. We wilden eigenlijk nog een bezoek brengen aan Hadrian’s Wall, maar dat was voor deze vakantie iets te veel van het goede.

 

20 juni 2014

20140620_Schotland en Noord-Engeland_7076-bewerkt-bewerkt-bewerktDeze dag hadden we een bezoek aan Holy Island op ons programma staan. We moesten rekening houden met het tij. Je kunt het eiland per auto bereiken, maar de weg ligt op zeeniveau en loopt twee keer per etmaal onder water. Vooraf hadden we uitgezocht dat we vanaf 12:15u veilig naar het eiland zouden kunnen rijden. In de ochtend hebben we het nabij gelegen Berwick-upon-Tweed bezocht. Hier hebben we de Royal Border Bridge gefotografeerd. Deze brug uit 1847 is ontworpen door Robert Stephenson. De brug is 659 meter lang en heeft 28 gewelven. Het hoogste punt boven de rivier de Tweed is 38m. De plaats ligt tegen de grens met Schotland. Rond 12:30u zijn we naar Holy Island gereden. We hebben eerst de oostkant bezocht met Lindisfarne Castle. Hierna hebben we een wandeling gemaakt aan de westzijde van het eiland, in de duinen. We hebben de moeraswespenorchis gezocht en gevonden. We vonden nog meer orchideeën (de purperrode orchis, hondskruid en de rietorchis). Een ander plantje, het stekelnootje, woekerde overal tussendoor. Omdat de sporen gemakkelijk aan je schoenen en kleding blijven kleven werd gewaarschuwd de zaden niet verder over het eiland te verspreiden. Eenmaal terug in Wooler zagen we nog een waterspreeuw bij het riviertje.

 

21 juni 2014

20140621_Schotland en Noord-Engeland_7327-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerkt

De laatste dag van de vakantie was al weer aangebroken. Ook deze dag stond in het teken van de gewonnen fotowedstrijd. We werden verwacht in het Polkemmet Country Park in Whitburn. In dit park ligt het Scottish Owl Centre. Het was nog best een eind rijden, dus we zijn op tijd vertrokken. We kregen een fotoworkshop onder leiding van Dean Bricknell. Slechts één andere prijswinnaar kwam opdagen. Hierdoor had Jan geluk, want hij mocht hierdoor gratis deelnemen aan de workshop en ook foto’s maken. Dean heeft ons eerst het nodige uitgelegd over camera-instellingen en fotobewerking. Het tweede deel bestond uit het fotograferen van uilen. In het park werden vier uilen aan ons getoond. Ze waren geketend zodat ze niet weg zouden vliegen. De ketting werd netjes weggestopt achter takken of mos, zodat de omstandigheden zo natuurlijk mogelijk over zouden komen op de foto’s. Als eerste hebben we een bosuil gefotografeerd. Deze uil was wat verlegen en bleef grotendeels in de holle boomstam zitten. Het steenuiltje dat we daarna voorgeschoteld kregen, was veel uitdagender. Lilly kon zelfs losgelaten worden en ze poseerde bijna als een model. Na een uurtje pauze hebben we een ransuil gefotografeerd. Deze uil werd gevoerd met twee muizen. Dit zorgde voor bijzondere foto’s. Dean adviseerde me de belichting wat terug te draaien, zodat de foto wat donkerder zou zijn en een realistischer beeld zou opleveren. De laatste uil was een laplanduil, een flinke vogel. Deze uil was nogal schuw, maar we hadden geluk. Hij deed het goed en zo hadden we voldoende tijd om ook van deze uil mooie foto’s te maken. Deze workshop was een fantastische afsluiting van onze extra vakantie.

 

2 comments on “Schotland en Noord-Engeland 8 t/m 22 juni 2014, deel 4”

  1. Anja Verhagen schreef:

    Schitterende foto van deze ransuil, compliment!

    1. Iris Waanders schreef:

      Dank je Anja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *