Schotland en Noord-Engeland 8 t/m 22 juni 2014, deel 2

11 juni 2014

20140611_Schotland en Noord-Engeland_4491-bewerkt-bewerkt-bewerkt-2Voordat de boot naar Eigg vertrok hadden we nog wat tijd over. Het weer was goed, dus we zijn nog even met de camera op pad gegaan. Ik hoopte dat we de herten weer zouden zien, dus ik heb de grote lens op mijn statief gezet en de hele boel naar het strand gezeuld. Maar helaas, geen spoor van herten deze ochtend. Ik ben dus op zoek gegaan naar een ander onderwerp voor de telelens. Vlakbij hoorde ik een vogel fluiten. Het was even zoeken, maar laag bij de grond in het struikgewas zag ik een vogeltje. Het was een rietzanger en in de struiken had hij vermoedelijk een nest. Het was nog lastig om een goede foto te maken en ik wilde de rust bij het nest ook niet te veel verstoren. Ik heb me dus tevreden moeten stellen met een verscholen vogeltje op de foto.

20140613_Schotland en Noord-Engeland_5022-bewerktOm 11u was het tijdstip van vertrek. Met de M.V. Sheerwater zijn we naar Eigg gevaren. Vooral het eerste deel van de vaart was heel mooi, tussen alle rotsige eilandjes door. We zagen zeehonden en verschillende zeevogels. Na een uur varen waren we op Eigg. De eigenaresse van ons Bed & Breakfast, Sue Kirk, werkte ook in de winkel bij de haven, de enige winkel van het hele eiland. Ze bracht ons met haar auto naar haar restaurant en B&B aan de andere kant van Eigg. We hadden een hele mooie ruime kamer in een stijlvolle nieuwe aanbouw. Het uitzicht was schitterend. Eigg is een klein eiland van de Binnen-Hebriden. Het is slechts negen kilometer lang en vijf kilometer breed. Er wonen nog geen 100 mensen op Eigg. Kenmerkend voor het eiland is duurzaamheid. Zo wordt de stroom vrijwel volledig duurzaam opgewekt.

Nadat we onze spullen hadden ingericht, zijn we de rotsrichel achter het huis opgeklommen, Bein Bhuidhe. Op het moment dat we vertrokken was het mooi helder weer. Eenmaal boven, kwamen flinke wolken overdrijven, waar we soms middenin zaten. Het zicht wisselde ieder seconde, er stond een flinke wind. Ik had mijn statief en filters mee naar boven genomen zodat ik evenwichtige landschapsfoto’s kon maken. Op het moment dat we uitzicht hadden, konden we een deel van het eiland zien en zagen we verderop het andere eiland Rum liggen. Aan de noordzijde zijn we de richel weer afgedaald en via een kust pad zijn we terug naar Lageorna B&B gelopen. Het diner, door Sue zelf bereid, was zeer smaakvol en erg goed verzorgd.

Al tijdens het eten zagen we de lucht opklaren. Het begon te kriebelen om er nog een keer met de camera op uit te trekken. Ook dit keer heb ik mijn statief en filters meegenomen en ook mijn regenlaarzen en muggennet. De zomerperiode is berucht om zijn midges (kleine vliegjes die ontzettende jeukplekjes geven). Ze zijn vooral actief tijdens zonsondergang en bij windstil en vochtig weer. Ondertussen zakte de zon achter het eiland Rum en het tegenlicht gaf een prachtige sfeer. De wolken weerkaatsten het licht. Het water op het strand creëerde een mooie reflectie. Dankzij mijn laarzen kon ik door de branding lopen en zo een goed standpunt innemen voor een mooie compositie. Om de foto’s meer diepte te geven heb ik gezocht naar plekken waarbij iets te zien is op de voorgrond, zoals stenen met zeewier. Aangezien het uur na zonsondergang ook erg mooi kan zijn, hebben we geruime tijd op het strand doorgebracht. Uiteindelijk is de foto hieronder mijn favoriete foto. De jury van de Frans Lanting Award (va. 48:00) vond hem ook bijzonder, want met 24 andere foto’s is mijn foto uit 5000 foto’s genomineerd en op de shortlist van de fotowedstrijd terecht gekomen.

20140611_Schotland en Noord-Engeland_4644-bewerkt-bewerkt-bewerkt

 

12 juni 2014

We hadden een volle dag te besteden op het eiland. Die wilden we gebruiken om te wandelen. Op weg naar haar winkel heeft Sue ons afgezet een eind in de richting van de An Sgurr. Deze heuveltop heeft een onderscheidende vorm die het eiland een zeer karakteristieke uitstraling geeft. Door het veenlandschap liepen we lekker gedempt richting de top. Onze waterdichte schoenen en gamaschen kwamen zeer goed van pas. De bewolking hing vrij laag, er was weinig licht. Dat was niet fijn voor de fotografie. Vanwege het gewicht had ik statief en filters niet meegenomen en dat merk je gelijk met witte wolkenluchten. Het uitzicht op de top was ook matig. Op een heldere dag zijn vele eilanden van de Binnen-Hebriden te herkennen, maar voor ons bleef het bij Rum, Skye en het vasteland. Na de afdaling zijn we doorgelopen naar de haven, het kloppend hart van het eiland. Onderweg hebben we mooie waterplantjes gefotografeerd bij een ven. We zagen ook nog een vogeltje, een graspieper. Rond 16:00u nam Sue ons weer mee naar haar B&B. Het begon te regenen en deze avond ontbrak de opklaring helaas.

 

13 juni 2014

20140613_Schotland en Noord-Engeland_4991-bewerkt-bewerkt

De wolken hingen nog steeds erg laag en het regende ook nog steeds. Speciaal voor deze omstandigheden had ik een paraplu mee op reis genomen. Gehuld in regenpak met laarzen zijn Jan en ik richting Beinn Bhuidhe gelopen, waar de wolken tegenaan bleven hangen. Het waaide behoorlijk, want elk moment zag je een ander deel uit de wolken steken. Ik heb mijn statief uitgestald, camera en filters geïnstalleerd en onder de paraplu gewacht tot het juiste moment. Dat juiste moment was natuurlijk lastig te bepalen door de snel wisselende omstandigheden. Ik heb heel wat keren de ontspanknop geraakt. Dat is een van de redenen waarom het soms zo lang duurt voordat ik mijn foto’s heb uitgezocht, ik maak er nogal veel. In de miezer zijn we ook nog even naar het strand gelopen. Jan heeft daar nog mooie detailopnames gemaakt, abstracte beelden. Met mijn groothoeklens had ik weinig inspiratie. De foto’s die ik heb gemaakt op het strand, heb ik allemaal weer verwijderd. Om 16:30u zijn we met de boot weer teruggevaren naar Arisaig. Dit keer hebben we overnacht in The Old Library Lodge. Het was nog steeds slecht weer, dus we zijn lekker binnen gebleven en hebben heerlijk gegeten in de Lodge.

 

14 juni 2014

De trein vanuit Arisaig vertrok om 10:26u. De wandeling omhoog met koffers was nog best pittig. Op het station werden we weer getrakteerd op midges, dus we moesten in beweging blijven om ze enigszins van ons lijf te houden. De treinreis verliep voorspoedig met fraaie uitzichten. Om 15:30u waren we op Glasgow Queen Station. Onze aansluitende trein naar Edinburgh vertrok al een kwartier later, het ging lekker vlot. Met de Airling bus zijn we terug naar het vliegveld gebracht. We hadden vooraf een auto gehuurd en deze konden we vlot meenemen, een vrij nieuwe Opel Corsa. Jan heeft gereden en moest erg wennen aan de versnellingspook die natuurlijk aan de ander kant zat. Hij greep nogal eens in het deurportier, maar ik vind dat hij hartstikke goed reed. Zelf durfde ik niet goed. Rond 19:45u waren we bij ons hotel, het Drumoig Golf Hotel. Aangezien we de dag erna een excursie naar Tentsmuir Forrest zouden hebben, in het kader van de fotoprijs, was dit hotel een ideale uitvalsbasis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *