Schotland en Noord-Engeland 8 t/m 22 juni 2014, deel 1

8 juni 2014

Nog geen maand na onze vakantie in Griekenland (Lesbos) zijn Jan en ik al weer op vakantie gegaan. We hebben Schotland en Noord-Engeland bezocht. Ik had een Schotse fotowedstrijd gewonnen en voor de prijzen moest ik naar Schotland toe. Dat was natuurlijk geen straf, Schotland boeit me enorm. Al twee keer eerder ben ik er geweest. In 2007 hebben Jan en ik de West Highland Way gelopen. In 2011 bezochten we de Shetland- en de Orkneyeilanden. Ook bij reisorganisatie SNP had ik een prijs gewonnen. Met een foto in het kader van hun nieuwe concept BED&2DO had ik de hoofdprijs gepakt, een mooie reischeque. Dit was dus eigenlijk een bonusvakantie waarbij ik twee prijzen kon combineren. Bij SNP boekten we de reis ‘Small isles‘. Omdat de andere activiteiten in de omgeving van Edinburgh zouden plaatsvinden hebben we een vlucht geboekt op de Schotse hoofdstad. In de buurt van het station hebben we overnacht in het Ibis hotel Royal Mile.

 

9 juni 2014

Rustig konden we de dag beginnen, onze trein naar Arisaig vertrok pas in de loop van de ochtend. De kaartjes had ik online al geboekt. We hadden één overstap in Glasgow. In totaal hebben we ongeveer zes uur in de trein gezeten op een vooraf gereserveerde plaats. Al eerder hadden we per trein door Schotland gereisd, maar het blijft mooi! Arisaig Hotel was de uitvalsbasis voor onze minivakantie. Van de eigenaresse kregen we het informatiepakket behorend bij onze reis. Aangezien de veerdienst een uiterst minimaal vaarschema had, werd het erg lastig om meerdere eilanden te bezoeken. Dat viel ons tegen.

 

10 juni 2014

20140610_Schotland en Noord-Engeland_4278-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerkt-bewerktDe dag begon lekker zonnig. Onze gereserveerde boot naar het eiland Eigg zou pas een dag later vertrekken. Deze dinsdag hebben we de omgeving van Arisaig te voet verkend. Vrij snel werden we door een dorpsbewoner geattendeerd op een groepje herten. De edelherten liepen aan de kust en ze leken niet schuw te zijn. Ik heb snel de telelens (400mm) met extender (2x) uit het hotel opgehaald en ben gaan fotograferen. In dit soort situaties probeer ik mijn onderwerp zo dicht mogelijk te naderen en dat lukte aardig goed. In de haast had ik mijn statief niet meegenomen, dus het was flink werken om de zware lens stabiel te houden. Rustig liepen de herten naar een aangrenzend grasveld met wat hogere begroeiing eromheen. Ik heb hiervan gebruik gemaakt door net een rand mee te fotograferen als natuurlijk kader. Om dit kader niet te veel aandacht te geven, heb ik gekozen voor een open diafragma. Al met al ben ik zo dik een uur aan het fotograferen geweest. De herten stonden er nog, maar mijn armen en schouders waren aardig verzuurd. Ik heb de grote zware lens omgeruild voor de veel compactere macro- en groothoeklens.

We hebben op de bonnefooi een wandelpad gekozen en liepen zo om de baai van Arisaig heen. Tussen het gras stonden meerdere orchideeën. Al snel was het wandeltempo er dus al weer uit en waren we lekker met onze macrolens in de weer. Om foto’s op gelijke hoogte met mijn onderwerp te kunnen maken, ga ik nogal eens languit op de grond liggen. Dat heb ik ook in deze situatie gedaan. Overal om ons heen bloeiden orchideeën in verschillende kleurtinten, met name exemplaren van de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. maculata ). Toen ik eenmaal weer recht overeind stond, ontdekte ik overal op mijn lijf teken. Achteraf bezien was dat natuurlijk niet gek met herten zo dichtbij. Ondanks de beschermende kleding die ik droeg heeft één teek zich toch vastgebeten. Na de wandeling hebben we dat ontdekt en de teek snel verwijderd. Sinds 2013 bestaat een nieuwe richtlijn voor beleid na een tekenbeet. Vanwege de omstandigheden heb ik gekozen voor ‘watchfull waiting’. Langs de kust zijn we verder gewandeld. Het pad werd uiteindelijk steeds onduidelijker. Struinend door een moerasland zijn we omgedraaid bij het kleine plaatsje Gortenachulish. Via de andere kant van de heuvelrug waarlangs we westwaarts zijn gelopen, gingen we terug. Via Back of Keppoch hebben we ons hotel weer bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *